Skadden už pred dvoma rokmi tvrdil, že FBI prešetruje kauzu predaja emisií

27.04.2012 Celý región

Bratislava 26. apríla (TASR) - Americkí vyšetrovatelia z FBI už odovzdali svoje informácie o kauze predaja emisií slovenským orgánom činným v trestnom konaní. Pre televíziu TA3 to potvrdil atašé americkej ambasády Matt Miller. On ani slovenské úrady sa k detailom týchto zistení nechceli vyjadriť. Podľa informácií televízie má byť s celou vecou oboznámený aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Americká FBI v kauze spoločnosti Interblue Group a predaja emisií pravdepodobne prešetrovala porušenie zákona Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), ktorý zakazuje podplácanie zahraničných predstaviteľov s cieľom uzavrieť obchodné dohody. Povedal to už v januári 2010 pre TASR Rainer K. Wachter, riaditeľ viedenskej pobočky a partner americkej právnickej spoločnosti Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP.

"Vo všeobecnosti je ťažké predpokladať, že FBI zastaví celé vyšetrovanie len preto, že spoločnosť zanikla. Konatelia predsa existujú aj naďalej," zdôraznil vtedy. "Napríklad pri porušení FPCA sa hovorí o pokute pre zúčastnené osoby vo výške 100.000 amerických dolárov, pričom táto suma sa môže navýšiť až na dvojnásobok zisku z daného obchodu, prípadne o treste odňatia slobody až do päť rokov. Ako americká spoločnosť máme s touto oblasťou bohaté skúsenosti a teda môžeme potvrdiť, že americké úrady berú postihovanie takýchto trestných činov veľmi vážne," objasnil vtedy Wachter. Podľa jeho názoru s ohľadom na rozsah emisnej zmluvy a v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním zo strany FBI je v záujme Slovenska angažovať medzinárodne uznávaného právneho poradcu, ktorý disponuje bohatými skúsenosťami z oblasti obchodu s emisiami, ako aj v komunikácii s americkými úradmi a predmetnými právnymi predpismi. "Obzvlášť v prípade, ak FBI vyšetrovaním zistí skutočnosti, ktoré môžu mať dopad na emisnú zmluvu. Napríklad práve v prípade zistenia, že v hre bolo skutočne podplácanie," vyhlásil partner právnickej spoločnosti.

Polícia i Generálna prokuratúra SR sa k aktuálnemu priebehu a dnes medializovanému vyšetrovaniu odmietajú vyjadriť, pretože naďalej prebieha. Nekomentujú preto ani to, kedy informácie od amerických vyšetrovateľov dostali. Televízia TA3 však tvrdí, že ich výsledky mohli poznať už na konci prvej Ficovej vlády, teda v roku 2010.

Kauza predaja emisných kvót vypukla v roku 2008. Slovensko malo ich predajom garážovej firme Interblue Group údajne prerobiť až 75 miliónov eur.
 

Vyberte región